Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

Arkadaşlarınızla iş kurmadan önce bilmeniz gerekenler

Web Atölyesi olarak Münih bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

Girişimci olmak isteyenler arkadaşlarıyla beraber bir iş kurma fikrine sıcak bakıyorlar. İş yerinden ya da sosyal çevredeki arkadaşlarla iş kurma fikri iyi bir alternatif gibi dursa da böyle bir yapılanmaya geçmeden önce bilinmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor.

İş hayatı, sosyal arkadaşlıktan oldukça farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Kimi zaman sert konuşmalar, tartışmalar ve anlaşmazlıklar yaşandığı için, arkadaşlarla beraber iş yapılması durumunda arkadaşlıklar kötü bir şekilde etkilenebiliyor.

İşinizin uzun vadede, sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi ve arkadaşlıkların bozulmaması için arkadaşlarınızla iş kurmadan önce bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.

Arkadaşlarınızı yeteneklerine göre seçin

Bir girişim kurarken, kurucu ortakların farklı alanlarda uzmanlıklarının olması oldukça önemlidir. Çünkü işin kurulum aşamasında ilgilenilmesi gereken birçok farklı konu olacaktır ve farklı alanlarda bilgisi olan kişilerin ortaklaşa bir iş yapması bu nedenle baya önemli olacaktır.

Aynı uzmanlık alanlarına sahip olunduğunda, işleri akışı beklendiği gibi gitmeyebilir. Fikir ayrılıkları yaşanabileceği gibi, uzmanlık alanı dışındaki işler için de dışarıdan destek alınması gerekebilir. Bu nedenle arkadaşlarınızı seçerken, onların uzmanlık alanlarına da dikkat etmelisiniz.

Kuralları baştan koyun

İş dağılımı, kurucu ortakların görevleri ve roller işin ilk aşamasında belirlenmedir. Eğer bu roller ve görevler herkes için uygun değilse, daha işe başlamadan önce bu ortaklıklardan vazgeçilmesi en uygunu olacaktır. Bu görevlerin belli olması, herkesin hangi alana yoğunlaşması gerektiğini ve diğerlerinin verdikleri kararlara saygı duymasını sağlayacaktır.

Böyle bir yaklaşım hem işlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını hem de arada çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmesini sağlar. Tabii ki bazı kararların ortak verilmesi gerekiyor; ancak herkes kendi rolünü bildiğinde buna göre bir tutum sergileyecektir.

Zor konuşmaları ve kararları ilk başta aradan çıkartın

Şirketinizin bir tane CEO’su, bir tane ürün müdür, bir tane satış müdürü olacaktır. Herkesin birden fazla ünvana sahip olması mümkün olmayacaktır. İşin kuruluş aşamasında bu tür ünvan konularının da masaya yatırılması oldukça önemli olacaktır.

Şirket ve işlerle ilgili kararlar verilirken ne gibi işlerin yapılması ya da nasıl bir prosedür uygulayacağınız gibi detaylara en başta karar vermek, ilerleyen dönemlerde sorunlar yaşamamanızı sağlayacaktır.

İşletmeler demokrasiyle yönetilmez

Demokrasi, işletmelerde işleyen bir yönetim biçimi değil. Amerika’daki bazı firmalar (Zappos) bunu yansıtmaya çalışan yönetim şekilleri uygulamaya çalışıyor; ancak yine de şirket içindeki bazı kişilerin rütbesi daha yüksek olacaktır ve diğerlerinin de onların aldıkları kararlara uyması gerekecektir.

Bu durum arkadaşlarınızla iş kurduğunuzda da geçerli. Şirket içinde bazı kişilerin daha fazla sözü çıkabilir ve bu nedenle de karar veren kişiler daha baskın olabilirler.

İşi kurarken, bu konuya da parmak basmak ve yönetimle ilgili belli kurarların belirlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde belli bir otorite sağlanamadığı için, şirket yönetiminde sorunlar yaşanabilir.

Kararlar alınırken, herkesi dahil edin ve/ya bilgilendirin

Arkadaşlarınızla iş yapmaya başladığınızda, işinizi sosyal hayatınızda taşımaya başlayacaksınız. İş muhabbetleri, işle ilgili yenilikler ya da kararlar ofis dışındaki ortamlarda ya da farklı ortamlarda konuşulmaya başlanabilir. Hatta hafta sonu mesai dışındayken dahi bu arkadaşlarınızla devamlı olarak bu konuları konuşabilirsiniz; fakat bu kararların ve konuşulanların diğer kurucu ortaklar (yani diğer arkadaşlarınız) tarafından da bilinmesi gerekiyor.

Tüm ekip toplanmayabilirsiniz; ancak ortaklarınızla yaptığınız işle ilgili görüşmeleri tüm ekibe anlatmanız, onları konu hakkında bilgilendirmeniz gerekecektir. Aksi takdirde şirket içinde gruplaşmalar oluşabileceği gibi, gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması nedeniyle işlerin aksaması gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

Hizmet bölgelerimiz;

arkadaşlarınızla iş kurmak arkadaşlarla girişim kurmak arkadaşlarla beraber çalışmak e-ticaret bilgi bankası girişimcilik
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul